lørdag 4. juni 2011

Å hjelpe seg selv

I det nyeste bladet til Boots apotek er det en artikkel som heter "Kunsten å like seg selv" med Mia Törnblom, en svensk populær veileder i personlig utvikling. Det snakkes om forskjellen på selvtillit og selvfølelse:
Selvtillit er noe man får på grunn av det man GJØR. Selvfølelse har man i forhold til den man ER.
Videre står det at vi i stor grad måles utifra hvor vellykkede vi er, det vil si hvor flink, effektiv, pen, rik, suksessfull.
Ingen snakker om at du er vellykket fordi du har en indre ro og balanse, har evne til å  nyte de viktige, små øyeblikkene eller er god til å leke.
Så sant så sant!
Å være vellykket handler om å prestere, å få til noe. Dette krever selvtillit, og det gir enda mer selvtillit når du får bekreftet at du har lyktes....Det er bra og viktig for barn å bli bekreftet når de gjør noe bra. Men enda viktigere å bli sett og bekreftet for den man ER. Da gir man barnet den grunnleggende følelsen av at:"Du er bra nok selv når du gjør feil eller er dårlig til noe".
Dette gjelder oss voksne også selvfølgelig. Å ha noen rundt oss som ser og bekrefter oss for den man ER og ikke alltid eller bare for det man presterer. Og vi kan velge å være en som bekrefter de rundt oss for det de ER.


Og så et viktig element:
Å alltid skulle bevise noe for å bli sett er en alvorlig og slitsom jobb. "Hvis alt du gjør måles i effektivitet og flinkhet, vil du jo tenke at det er bortkastet energi å ha det gøy underveis". Jepp! Noen som kjenner seg igjen?


I følge Mia er det fullt mulig å hjelpe seg selv til bedre selvfølelse ved å skrive. Hun tvang seg selv til å skrive minst 3 bra ting om seg selv hver dag. Hun skriver også 3 bra ting under overskriftene "bra i dag", "glad for" og "lengter etter". Og hva er BRA
Bra er ikke flink. Bra er de tingene du har gjort som er i overensstemmelse med det du føler og det du har lyst til innerst inne. Bra er når du har behandlet deg selv med respekt og kjærlighet.


Tenk litt på det i helgen :-) 





1 kommentar:

  1. Åh, trengte å lese dette akkurat nå. Takk :) Jeg er glad jeg har oppdaget bloggen din :)

    SvarSlett