fredag 7. oktober 2011

Lykketyven

Når det gjelder depresjon som er en av de mest vanlige psykiske lidelsene i Norge så fant jeg en god beskrivelse på hvordan det er å være deprimert. Det er hentet fra et kursopplegg som Kirkens bymisjon har utarbeidet, og det er tilgjengelig på http://www.bymisjon.no/Virksomheter/A-Senteret/Depresjonskurs/Kursformat/Kjennetegn/

Depressive lidelser er tyver som tar lykken fra mennesker. De stjeler selvtillit, energi og livslyst. Depresjon er å miste evnen til å være glad. Men depresjon er også å miste evnen til å føle sorg. Selvbildet angripes på en nådeløs måte. Depresjon kan prege hele måten du ser verden på. Den forsterker problemene som allerede finnes i livet. Et kjennetegn på alvorlig depresjon er at du mister deg selv som støttespiller, nettopp på det tidspunktet da du sliter som mest. I verste fall opplever du en stadig strøm av negative tanker om at du ikke er noe verdt, at livet er meningsløst og at fremtiden er håpløs. Ofte er du selv ikke klar over at du er utsatt for denne depressive propagandaen, det er som å leve inne i en mørk glassklokke. I sin mest alvorlige form er depresjon en form for antihumanisme - menneskefiendtlighet - fordi en ikke lenger har rom for barmhjertighet, toleranse og medfølelse i forholdet til seg selv når en har det vanskelig.

Mandag 10.oktober er det Verdensdagen for psykisk helse. Temaet i år er "Unge på vei - utdanning, arbeid og psykisk helse". Årets kampanje har som mål å bidra til økt kunnskap om forebyggende arbeid og helsefremmende tiltak som kan forhindre at unge ikke fullfører utdanning eller kommer seg i arbeid. Mange kommuner har ulike måter å markere dagen på, det aller meste er helt gratis og kan gi deg mer info om psykisk helse. Finn ut om det er noe som frister i din kommune da vel!!
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar